Educació Sexual

L’Educació Afectivo-Sexual i Reproductiva, des de l’Educació Viva i Activa, es basa en l’acompanyament respectuós de la diversitat de ritmes i maneres que tenen els infants, els joves i les seves famílies de gaudir i endinsar-se en els processos d’aprenentatge, d’una manera significativa i especialment relacionada amb el descobriment del propi cos, la vinculació afectiva amb els altres, el joc infantil, durant la pubertat i l’adolescència i la cura de la vida en totes les seves edats.

A continuació us presentem les principals activitats que realitzem dins l’àmbit de l’Educació Afectivo-Sexual i Reproductiva en relació directa amb la manera de treballar que ofereix l’Educació Viva i Activa.

1. Serveis
2. Experiències anteriors

S E R V E I S

 • Xerrada sobre sexualitat infantil
  Xerrades familiars sobre Sexualitat Infantil, dels 0 als 12 anys.
  Xerrades amb dones i homes sobre el Cicle Menstrual. ·
 • El bosc de la Sexualitat
  Cicle menstrual amb adolescent, dels 9 als 16 anys.
  Maleta pedagògica: Celebrem la Sexualitat, per alumnes de 3er d'ESO.

·

E X P E R I È N C I E S    A N T E R I O R S 

Xerrades familiars sobre Sexualitat Infantilxerrada-sexualitat-infants
Us oferim una xerrada introductòria i altres més especialitzades en Centres Cívics i AMPA’s per obrir la mirada de la sexualitat i oferir un acompanyament conscient, protector i enriquidor des del naixement, acollint el moment de la lactància, els primers anys de vida i de vinculació amb els altres i ampliant la comprensió dels primers despertars de la curiositat sexual en edats infantils i durant la pubertat.

 

Xerrades sobre Cicle Menstrual

Lo que se encuentra en el paraiso. Mai-te CarbonellOferim xerrades sobre el Cicle Menstrual per a grups de noies que estan començant a viure els canvis de la pubertat al seu cos o que ja tenen la menstruació.

Son sessions prèvies a les Celebracions per rebre la Menarquia i també tallers puntuals i cicles de tallers per familiaritzar-se amb la menstruació en bona companyia i materials específics.

 

·

·

E L    B O S C    D E    L A   S E X U A L I T A T 

Maleta pedagògica: Celebrem la Sexualitat

participants traspàs MIGJORN

Col·laborem amb Montse Català i Esther Prim (de la casa de naixements Migjorn) per el·laborar, aplicar i traspassar recursos, tallers i propostes d’acompanyament de la sexualitat per escoles i instituts.

Us presentem els materials de la Maleta Pedagògic: Celebrem la Sexualitat per oferir als cursos de 3er d’ESO, al professorat i les famílies.

·

A L T R E S    S E R V E I S 

Espai Maternal

grup gran 3Des del primer trimestre de la vida del meu fill, al setembre de 2015, he generat i facilitat l’Espai Maternal a Sant Cugat del Vallès (Mira-Sol, La Floresta, Valldoreix). Actualment ens trobem una tarda a la setmana a l’espai privilegiat de l’Arbreda Creixent amb mares i infants dels 8 als 36 mesos.

El postpart, el puerperi i els primers temps de la criança transformen la nostra vivència del propi cos, les nostres necessitats afectives, d’autocura i sovint, els nostres vincles afectius i sexuals. L’Espai Maternal que creem entre totes ens ajuda a sostenir-nos i compartir l’aventura de la maternitat en tot allò que va generant.

 

·

·Acompanyament en projectes i escoles d’Educació Viva i Activa

 • Acompanyant a Infantil, amb infants entre els 3 i els 6 anys, a l’Espai de Joc l’Arbreda, a Valldoreix. Cursos 2010-2011, 2011-2012 i 2016-2017.
 • Educadora a Infantil, amb infants entre els 2 als 7 anys a El Roure, escola viva, a Sant Joan de Mediona. Curs 2013-2014.
 • Acompanyant d’Adolescents, amb joves entre els 12 als 17 anys, en les Convivències Comunitàries per Adolescents, organitzades en col·laboració amb la Cooperativa Integral Catalana. Trobades estacionals a partir del curs 2012 fins al 2014.

·

Reflexions sobre l’Educació Viva i Activa

Mitjans Albada 1

Acompanyament a infants dels 6 als 10 anys.

En el nostre recorregut professional i personal hem vivenciat com n’és d’important a vegades, l’escolta receptiva als processos autònoms i autèntics dels infants, l’espontaneïtat en el que ja hi ha i l’autorregulació del propi infant. En altres ocasions, em viscut com n’és de necessari confrontar i reflexar les tendències espontànies, compartir amb les famílies, i animar-nos a provar alguna cosa diferent, obrir les mirades i acompanyar-los a nous mons.

infants arbreda 2
Acompanyament a infants dels 2 als 6 anys.

Hi ha moments en que el maternatge i el tracte amorós són imprescindibles, i la disponibilitat des de la seva alçada, el seu to, el seu ritme, resulta sanadora. En altres ocasions, hem comprés com el no clar i el límit, que ve des de l’adult col·locat al seu lloc, és una manera d’oferir contenció, que ubica i fa sentir segur i atès a l’infant i al jove.

Mitjans Albada 3

Notem que els aprenentatges són diversos i transversals, i que ens afecten quan són significatius per a nosaltres. En aquest sentit, ens resulta vital potenciar el desenvolupament emocional i la gestió dels conflictes, abordar amb creativitat i entusiasme les capacitats cognitives i els aprenentatges curriculars, gaudir de les vivències motrius i de l’experiència sensorial. I fer-ho, en un entorn adequat, connectat amb l’entorn i els cicles de la natura, i amb respecte per la diversitat i la creativitat.

Adolescents, convivències
Acompanyament a adolescents.

En general, veiem que l’acompanyament en l’Educació Viva és sovint una aventura de complexitat, una proposta estructurada llargament elaborada, i en altres moments, és una mirada de senzillesa, és estar simplement presents, és simplement respectar allò que està viu, aquí i ara.

Coloqui Mas Franch, 2
Xerrades familiars
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s