3. L’Embaràs i les energies del cicle menstrual

Tercer capítol ·: Sobre l'Embaràs :·

Algunes dones em demanen si trec aigua clara de com s’adapten els arquetips o energies, que identifiquem durant el cicle menstrual, durant el procés de l’embaràs.

Tres gracias sangrantes, A. Alvarez Errazcalde
“Tres gracias sangrantes”, d’Ana Alvarez Errazcalde

La veritat és que sobretot, ho sento com si fos un remolí d’aigua moguda, que corre clara però molt veloç. Jo diria que els arquetips i qualitats que identifiquem durant el cicle de la menstruació, en el moment de l’embaràs, van com bojos, ràpids i creant noves connexions inesperades. Tots els arquetips i recursos estan disponibles, i a vegades, el pas d’un a l’altre és intens, ràpid. Potser la qualitat més destacada seria la flexibilitat. Així com els teixits es fan flexibles i el cos aporta tots els nutrients necessaris en cada moment, així les qualitats del cicle menstrual estan a disposició en cada moment.

estacions solars i cicle
Del llibre “Viaje al ciclo menstrual”, d’Anna Salvia.

De totes maneres, en el meu cas, el pas de les estacions ha estat la guia més clara, el cercle dins el cercle, que més m’ha estabilitzat i que em serveix de referència.

Els cicles de les marees, les estacions, els arquetips, els moments de la lluna. Totes esdevenen metàfores que em faciliten destacar les energies més marcades en cada moment.

TARDOR

A l’inici de l’embaràs, a partir d’octubre, vaig sentir molta capacitat de centre, una saviesa que podia separar, amb molta serenitat, el gra de la palla. El que era important destacava fàcilment del que no ho era. Una vivència sobretot de tardor. Amb la claredat de la xamana, o de l’arquetip que regna durant la pre-menstruació, però amb la serenitat de l’anciana, l’arquetip que regna en la menstruació, en la lluna fosca i l’hivern. Una entrada a la cova que et deixa veure amb claredat allò que esdevé essencial. Que et recull sobre tu mateixa amb una son voraç.

HIVERN

A mesura que ha avançat l’embaràs, mentre avançava l’hivern, m’he connectat més amb la sensació de vulnerabilitat, de certa por, per no tenir totes les necessitats materials cobertes quan vingués el nadó. En aquests temps, a vegades, m’he tancat ferma i amb discreció a la cova, i altres, he entomat el repte.

“El descans de la neu”. Fotografia per Eloi Ysàs

Quan s’havia de ficar fil a l’agulla, i calia prendre decisions, la donzella, arquetípica de la fase pre-ovulatória i de la primavera, ha fet presència. La precisió de l’anciana, aquesta serenor hivernal que aporta saber quines són les coses importants, s’ha complementat amb la convicció, l’energia i la confiança de la donzella. Les accions importants s’han tirat endavant, hem sembrat. Les qüestions secundàries s’han sostingut, amb l’elegància més gran possible, però sempre veient fins a quin punt són importants i fins a quin punt no ho són.

També ha estat temps de reconèixer la connexió entre el trànsit a la vida i el trànsit a la mort. Un sol camí de dues direccions que diverses persones estimades, i animals, han recorregut en aquests temps.

PRIMAVERA

Quan ha arribat la primavera, la decisió i l’autenticitat de la donzella s’ha començat a relacionar amb la serenor de la mare, l’arquetip de l’ovulació i l’estiu. Aquella que es connecta amb la plenitud de la lluna, amb la fertilitat. La visió és clara, però alhora és lluminosa, està centrada en cuidar a la criatura que ja està arribant, en cuidar el cos que ha de sostenir el seu naixement, en cuidar les relacions, connectada amb la importància del temps per les coses senzilles, i de les accions concretes que fan que tot això sigui possible.

Amb el fet d’avançar de la primavera ha arribat també el temps per anar entenent de més a prop què implica l’entrega a l’altre, a vegades, sense el seu reconeixement, sense tenir-lo i sense necessitar-lo. A vegades, en connexió amb la frustració que implica haver de deixar la primera línia de l’acció, de l’autonomia, del protagonisme, per quedar en un segon terme, al servei de l’altre, a l’ombra, com allò que és imprescindible i alhora, sovint, invisible.

Sembla que la comunicació en aquests moments és més encertada, més valenta, més clara, més sincera i serena. A vegades les accions també són serenes però altres vegades són més aviat ràpides, directes, i les conseqüències no són especialment el que més valoro. Quan he sentit injustícia la reacció ha estat ràpida, sincera i ràpida. Per altra banda, és un bon moment. Un moment de bellesa. De molta plenitud, plenitud activa, que a vegades em costa dormir, que em fa llevar a les 6 del matí quan colla la gana i neix el sol. Un moment d’activitat, canvis que alhora sé com una benedicció, com una preparació pels canvis de ritme que portarà el nadó. Estic feliç, assumint, oberta a obrir-me.

ESTIU

S’apropa l’estiu i amb ell el moment del part. L’arquetip de la mare destaca per la capacitat creativa. No paro d’escriure i escriure. L A   C I R A N D A, aquest projecte en constant fertilitat, em torna a enamorar, i això m’ajuda a renovar-la, a seguir-la parint.

panxa al mar, 3 de maig
“Primer bany de mar”. Fotografia per Eloi Ysàs

També arriben els moments de descans i plaer. Els moments de retornar al poble, de retrobada amb les amigues, de rituals i celebracions per la confiança en el part, d’amor.

Alhora, l’arquetip de la mare també entra en relació amb l’arquetip de la xamana. Les darreres necessitats no cobertes, els temes pendents, surten. El desig i la necessitat de l’ordre, de la neteja, de desfer-se del que és antic i està en desús, apareix fort, la necessitat del buit fèrtil, del niu curós i detalladament preparat es concreta.

el niu 1
“Preparant el niu”. Fotografia per Júlia S. Andreo

Hi ha converses que fan net, que diuen el que fins ara no havia estat dit. Hi ha hagut turbulències, al principi, després hi ha noves comprensions, cadascú i cada tema queda de nou ubicat, més ben ubicat que abans, i tots respirem més tranquils, més clars i forts, més en pauEl nadó és més a prop. 

Anuncis

2 respostes a “3. L’Embaràs i les energies del cicle menstrual

  1. Retroenllaç: ¿Qué pasa con las fases del ciclo menstrual durante el embarazo? Una vivencia personal | Mujer cíclica

  2. Retroenllaç: Los Ciclos y la Lactancia | Mujer cíclica

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s